Jiaozi

Als u de Chinese eetcultuur wilt ontdekken, moet u eerst jiaozi proeven. In het Chinees is er een spreekwoord dat luidt:

"Haochi bu ru Jiaozi". Dit betekent: "Er is niets lekkerder dan jiaozi."

Wat is een dumpling?

Dumplings zijn wereldwijd geliefd en te vinden in bijna elke keuken, in talloze vormen en variaties. Elke cultuur, elk land, heeft zijn eigen dumpling. De definitie ervan biedt dus ruimte voor interpretatie. Alleen al in China, de bakermat van de dumpling, bestaan er zoveel soorten dumplings dat ze niet in één woord te beschrijven zijn. De dumpling heeft dan ook een rijke geschiedenis en speelt een belangrijke rol in de Chinese eetcultuur. 

De geschiedenis van Jiaozi

Volgens de volksverhalen werd jiaozi uitgevonden door Zhang Zhongjing (150 – 219 na Chr.) uit de Han Dynastie (206 voor Chr. – 220 na Chr.), één van de grootste beoefenaars van de traditionele Chinese geneeskunde in de geschiedenis.

Oorspronkelijk werden ze 'tedere oren' (娇耳; in het pinyin: jiao'er) genoemd, omdat ze gebruikt werden om bevroren oren te behandelen.

Ze lijken op de gouden staafjes yuan bao die tijdens de Ming Dynasty voor geld werden gebruikt en de naam klinkt als het woord voor het vroegste papiergeld, dus gelooft men dat het serveren van jiaozi voorspoed brengt.

Vele families eten jiaozi rondom middernacht in de avond van het Chinees Nieuwjaar. Sommige koks zullen zelfs een schone munt erin verbergen voor de gelukkige om te vinden.

De vorm

Jiaozi werd zo genoemd omdat ze in de vorm van een hoorn werd gemaakt. Het Chinese woord voor 'hoorn' is jiǎo (角) en jiaozi werd oorspronkelijk geschreven met het Chinese karakter voor 'hoorn', maar later werd het vervangen door een specifiek karakter 餃, dat de stamvorm voor voedsel aan de linkerzijde en de fonetische component jiāo (交) aan de rechterzijde heeft.

De vulling

Jiaozi wordt gemaakt van een dun rond velletje deeg. Dan wordt het met vlees en fijn gesneden groenten gevuld en daarna dichtgevouwen.

Het vlees in de jiaozi is meestal varkensvlees, rundergehakt of kipfilet. De meest gebruikte groenten zijn, Chinese kool, spitskool, bleekselderij, prei, paprika, knoflook-bieslook en Chinese paddenstoelen.

Denk bij een vegetarische vulling bijvoorbeeld aan shiitake, eieren en tofu als ingrediënten.

Wat zijn Chinese dumplings?

Chinese dumplings bevatten meestal gemalen vlees of eetbare zeevis en schaal- en schelpdieren met gehakte groenten of kruiden, verpakt in een deegvelletje op basis van tarwe. Ze kunnen vierkant, bolvormig of in de vorm van een halve maan of een boomstam zijn en worden meestal gekookt, gebakken of gestoomd.

Vlees en groenten in tarwedeeg zijn al een hoofdbestanddeel van de Chinese keuken van vóór 700 v. Chr. Ze zijn zo alomtegenwoordig dat er in het Chinees eigenlijk geen woord is voor dumpling. De variëteit aan recepten voor dumplings maakt het zinvoller om elke variant apart te benoemen dan om ze allemaal over één kam te scheren

Soorten dumplings in China

Er zijn honderden verschillende soorten dumplings in China - te veel om op te noemen - maar dit zijn de bekendste:

 • Jiao zi, de meest beroemde, is een Noord-Chinese variant die meestal wordt geserveerd met een op azijn gebaseerde dipsaus die drie verschillende namen heeft, afhankelijk van hoe hij wordt bereid.
  • Shui jiao ('waterdumplings') worden gekookt. Ze zijn meestal geplooid en halvemaanvormig en vaak gevuld met gemalen varkensvlees en kool. Shui jiao zijn vooral populair tijdens Chinees Nieuwjaar.
  • Guo tie, ook wel jian jiao of pot stickers genoemd, zijn gebakken dumplings. (Guo betekent 'wok' en tie betekent 'vastzitten'.) Ze zijn vaak gevuld met gemalen, varkensvlees en Chinese bieslook en hebben soms de vorm van lange cilinders met beide uiteinden open.
  • Zheng jiao worden gestoomd. Hun dunne, doorschijnende wikkels zijn vaak gevuld met garnalen.
 • Har gow zijn dimsumgerechtjes die bestaan uit gestoomde garnalendumplings met een dunne, doorzichtige huid die vaak tapioca bevat voor extra rek. Gow is Kantonees voor jiao.
 • Shu mai zijn een andere gestoomde dim sum favoriet. Ze zijn gevuld met varkensvlees en garnalen en hebben een open bovenkant die soms is gegarneerd met krabkuit.
 • Hun dun, ook wel wontons genoemd, zijn een beeld van vierkante gekookte dumplings gemaakt van eierdeeg en geserveerd in Kantonese noedelsoep. Ze worden vaak gevuld met varkensvlees en bok choy.
 • Xiao long bao zijn de bekendste soort soep dumplings. Ze zijn gevuld met varkensvlees en bouillon en komen uit Shanghai. Soep dumplings zijn meestal groot en bolvormig en gevuld met blokjes geleiachtige bouillon die vast is bij kamertemperatuur maar smelt tot vloeistof wanneer ze gestoomd worden.

3 manieren om Chinese dumplings te bereiden

 1. Bakken - Pangebakken dumplings worden gebakken door een combinatie van bakken en stomen, wat een mix van malse en knapperige texturen oplevert. Om pangebakken dumplings te maken, leg je de dumplings in een goed geoliede anti-aanbakpan, voeg je een flinke scheut water toe en dek je de pan af om ze te laten stomen. Wanneer het water verdampt is en de dumplings volledig gaar zijn, laat je ze in de pan bruin worden. Dit betekent dat de onderkant wordt dichtgeschroeid in olie, maar dat de binnenkant wordt gekookt in het water.
 2. Koken - Koken is de meest gebruikte techniek voor het koken van dumplings in China, maar gekookte dumplings moeten vakkundig worden gekneed, zodat de vulling er niet uitvalt wanneer ze in een grote pan kokend gezouten water worden gedaan of direct in de te serveren soep of stoofpot. De methode levert zachte, vochtige dumplings op die meestal klein en halvemaanvormig zijn.
 3. Stomen -  Een derde techniek om dumplings te bereiden is stomen, waarbij je een stoommandje boven een wok of pan met kokend water plaatst. Gestoomde dumplings kunnen groter zijn dan gekookte dumplings en de vormregels zijn flexibeler. Om gestoomde dumplings mals te houden, wordt het deeg meestal gemaakt van heel heet water.

Hoe serveer je Chinese dumplings?

Chinese dumplings worden vaak geserveerd met een dipsaus op basis van sojasaus en azijn. Om zelf een dipsaus te maken, combineer je drie eetlepels sojasaus met één eetlepel rijstazijn en verdun je deze met één tot twee eetlepels water. Je kunt de dipsaus aanpassen door een beetje geroosterde sesam- of chili-olie toe te voegen, samen met een paar plakjes verse gember of een theelepel suiker.

Jiaozi kan je eten als...

Jiaozi wordt het hele jaar door gegeten en kan elk moment van de dag worden gegeten als ontbijt, lunch, tussendoortje of diner. De jiaozi kan een gang, voor- of bijgerecht, of zelfs het hoofdgerecht vormen. In China is jiaozi zo populair dat er zelfs restaurants zijn die uitsluitend jiaozi serveren.

Click To Unmute


Altijd lekker

Als een gerecht dat thuis bereid wordt, heeft elk gezin zijn eigen voorkeur van hoe jiaozi te maken, zijn eigen favoriete vulling, soorten en methoden van bereiding die van regio tot regio sterk verschillen.

Wilt u gelijk bestellen,
ga dan naar:

Malcare WordPress Security